سیاست بخش مرتع در برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با توجه به نتایج حاصل از تجربیات بهدست آمده، بر اساس عوامل زیر تهیه و به مرحله اجرا درآمده است:
-
- با توجه به وسعت مراتع کشور و انتقال کار مردم به مردم، جذب سرمایه گذاری بخش خصوصی و اقتصادی کردن واحدهای مرتعداری ضرورت دارد که بهرهبردار (مرتعدار) کلیه برنامه های اصلاحی و احیای مدیریت مرتع را انجام دهد.
-
- دستگاههای فنی و دولتی بهمنظور اجرای دقیق طرح به طور مستمر نظارت کنند.
-
-
- در اجرای طرحها بهخصوص تشویق و ترغیب مرتعداران باید برای شغل آنان تضمین لازم وجود داشته و از تعداد مراکز تصمیم گیری کاسته شود و شرایط اجرای طرح بهنحوی باشد که مجری بتواند سرمایه گذاری کند.
-
-
- واحدهای مرتعداری به واحدهای اقتصادی تبدیل شود.
-
- تضمینهای قانونی در مورد اجرای طرحها ایجاد شود.
-
- از اعتبارات واحدهای اعتبار دهنده برای کمک به مجریان طرحهای مرتعداری با بهره کم و بلندمدت استفاده شود.با توجه به عوامل یاد شده برنامه های بخش مرتع در برنامه دوم تدوین و پیش بینی شد که:
الف- در کلیه مراتع کشور مرتعداران ذیحق تشخیص و ممیزی مراتع انجام گیرد.
ب- تهیه و اجرای ۲۳ میلیون هکتار طرح مرتعداری در سراسر کشور که مجموع برنامه اول و دوم تا سطح ۳۰ میلیون هکتار از مراتع را پوشش دهد.
ج- بخش خصوصی در طرحهای مرتعداری، با سرمایه گذاری بین ۴۰ تا ۶۰ درصد، کلیه عملیات اصلاحی و احیایی لازم را به مرحله اجرا درآورد.
د- در بعضی از استانها با کمک بانک جهانی طرحهای مدیریت مراتع به مرحله اجرا درآید.
ه- ۱۵۰۰ هزار هکتار اراضی دیم کم بازده، تحت کشت گیاهان علوفهای دیم قرار خواهد گرفت.
و- بخش دولتی بذور مورد نیاز و نهادههای اساسی را تأمین خواهد کرد (آذرنیوند، ۱۳۸۰).
با توجه به اینکه در برنامه دوم پیش بینی شده بود برای ۲۳ میلیون هکتار از مراتع کشور طرح مرتعداری تهیه شود، اما در عمل فقط برای ۱۲۵۰۳۳۲۸ هکتار از اراضی مرتعی طرح مرتعداری تهیه شد (آذرنیوند، ۱۳۸۰).
فصل دوم
پیشینه تحقیق
۱-۲- مطالعات انجام شده در ایران
حسینپور (۱۳۷۲) در مطالعه خود به این نتیجه رسید که بین ناآگاهی از محتوای برنامه و عدم مشارکت مردمی در فعالیتهای آبخیزداری رابطهای حاکم است. همچنین توجه به نیازهای روستاییان و در نظر گرفتن آنها در برنامه ریزی و تقسیمات، توجه به ارزشها، فرهنگها و عرف محلی باعث افزایش مشارکت خواهد شد (۱۱).
انصاری (۱۳۷۳) با انجام مطالعه ای در زمینه علل و عواملی که باعث عدم مشارکت در اجرای طرحهای مرتعداری می شود، به دلایل تاریخی، سیاسی و اجتماعی، برخورد دستگاههای اجرایی در سیاستگذاری و تدوین برنامه ها و برخورد ناظران طرحها با بهرهبرداران اشاره مینماید. وی اینطور نتیجه گیری می کند که در شرایط کنونی و از دیدگاه عشایر کلیه راه ها و برنامه های اصلاح و احیای مراتع به دولت ختم میشود (۸).
دادآفرین (۱۳۷۳) نیز با بررسی تأثیر آموزشهای ترویجی در استفاده صحیح از مراتع پیشنهادهای زیر ارائه نموده است:
با توجه بهاینکه آموزشها سبب افزایش سطح آگاهی و دانش فنی آموزش دیدهها نسبت به سایرین شده، پیشنهاد نمود که این آموزشها با انجام اصلاحات لازم در جهت افزایش سطح آگاهی عمومی ادامه یابد. همچنین پیشنهاد نمود که انتقال دانش مورد نظر به چوپانان در برنامههای آموزشی گنجانده شود.
وی نتیجه گرفت که آموزشها موجب افزایش سطح آگاهی و دانش فنی شده است ولی این آموزش مرتعداری برای بهرهبردارن، هیچگونه تأثیری در بهبود وضعیت مراتع نداشته است. بین بهرهبرداران آموزش دیده و آموزش ندیده از لحاظ سطح آگاهی از مسایل مرتعداری اختلاف معنیداری وجود دارد (۱۷).
سلطانی (۱۳۷۳) بیان نمود که به تبع تأثیر منفی عواملی از قبیل عدم ثبات اقتصادی، تورم فزاینده، نیازهای آنی معیشتی عشایر و روستائیان و بالا بردن هزینه فرصت از دست رفته سرمایه در ایران، مالکیت و مدیریت توسط بخش خصوصی الزااماً موجب بهره برداری نامطلوب و تخریب مراتع خواهد گردید. وی بیان می کند که در مقایسه اشکال مختلف مدیریت مرتع چنین بهنظر میرسد که انگیزه مشارکت مردمی در طرحهای مرتعداری گروهی و مشاعی ممکن است بیش از بخش عمومی و یا مدیریت فردی باشد. لذا بدلیل تزلزل نظام ایلی، مشکلات اقتصادی و محدود بودن سرمایه، منافع غیر مستقیم و عوامل دیگر، تنها دولت دارای انگیزه و سرمایه لازم برای اجرای این طرحها بوده و امکان مشارکت بخش خصوصی در این زمینه محدود است. در پایان اینگونه نتیجه گیری نمود که مدیریت و بهره برداری از مراتع بهشدت تحت تأثیر عوامل اقتصادی و اجتماعی، بویژه سیاستهای کلان اقتصادی قرار دارد (۲۵).
ازکیا (۱۳۷۴) با انجام تحقیقی بهبررسی ابعاد اجتماعی، اقتصادی و فنی طرحهای مرتعداری در استانهای فارس و کهکیلویه و بویراحمد پرداخته و نتایج زیر دست پیدا کرده است:
-
- روشن نبودن وضعیت مالکیت مراتع یکی از مشکلات اساسی اجرای طرحهای مرتعداری است، برای رفع این مشکل باید مالکیت در منابع طبیعی را قانونمند ساخت.
-
- یافتههای مطالعات میدانی حکایت از آن دارد که طرهای مرتعداری فردی در بسیاری از جنبههای مدیریت بهره برداری از قبیل تصمیم گیری، اعتبار، تخصیص منابع، اجرا، ایجاد انگیزه و ارتقاء کیفیت مرتع موفقتر و پایدارتر از طرحهای مشاعی و تعاونی است.
-
- جهت جلوگیری از تبعات حاصل از اسکان پراکنده، منبعث از اجرای طرحهای مرتعداری مانند مهاجرت خانوادههای عضو طرحهای مرتعداری به شهرها، توصیه می شود در مکان یابی طرحها بهگونه ای عمل شود که پراکندگی مکانی طرحها به حداقل کاهش یابد.
-
- در تعیین حد مطلوب واگذاری مراتع باید به ابعاد معیشتی و رفاهی دامدار از یکطرف و پتانسیلهای تولید در مرتع از طرف دیگر توجه کافی بهعمل آید
-
- در تهیه طرحهای مرتعداری برخورداری از دانش بومی ضرورت دارد. برای دستیابی به اینمنظور باید دیدگاه های نظری و عملی کارشناسان با دانش بومی و اندوختههای تجربی درهم آمیخته شود (۵).
دهقانسلماسی (۱۳۷۴) در بررسی مسایل و مشکلات طرحهای مرتعداری در استان سمنان نتیجه گرفت که عوامل متعددی مانند ضعف مالی مجریان، ضعف مطالعات و برنامهپذیری، عدم اطمینان به سودآوری اصلاح مراتع، نگرانی از عدم تثبیت قطعی مالکیت، عدم توجیه طرح، اقتصادی نبودن واحدهای بهره برداری، عدم اطمینان به ثبات برنامه های دولت، مشاعی بودن واحدهای بهره برداری و ناهماهنگی بین واحدهای دولتی از موانع اجرای طرحهای مرتعداری میباشند(۱۸).
همچنین بیان شد در حال حاضر آنچه در اجرای طرحهای مرتعداری مطرح است، عموماً اجرای اقداماتی با بهره گرفتن از اعتبارات دولتی میباشد. ناهماهنگی بین واحدهای دولتی علیرغم اینکه در آخرین ردیف مشکلات قرار دارد، از موانع جدی بر سر راه اجرای طرحها میباشد (۱۸).
ملکمحمدی (۱۳۷۴) سازههای مؤثر بر مشارکت روستائیان در طرحهای مرتعداری از دید متخصصین را مواردی چون استفاده از رهیافت تعاونی برای اجرای طرحهای مشارکتی، عدم صرف توجه به سودآوری طرحهای مشارکتی و توجه به آموزش و یادگیری مردم و مسئولین در طرحهای مشارکتی برای مردم، مشخص شدن شیوه ها و سیاستهای انگیزشی برای جلب مشارکت مردمی، متجانس کردن اهداف مردم و مسئولین در طرحهای مشارکتی، تعیین میزان بهرهوری طرحهای مشارکتی برای مردم، مشخص کردن شیوه ها و سیاستهای انگیزشی برای جلب مشارکت مردمی در هر منطقه، شناخت عوامل اجتماعی مؤثر در پیشبرد طرحهای مشارکتی، آموزش مردم قبل از تحویل طرحهای مشارکتی به آنان و آموزش مردم برای آشنایی با نقش منابع طبیعی عنوان کرده است (۳۶).
سنجری (۱۳۷۶) در بررسی مراتع عشایر کوچنده سیستان جهت دستیابی به تعدل پایدار دام و مرتع به این نتیجه دست یافت که وضع اقتصادی دامداران کوچرو علیرغم داشتن میانگین ۲۲۵ رأس دام به ازای هر خانوار مطلوب نیست و ۴۵% آنها فاقد درآمد خالص سالانه میباشند (۲۶).
موسوینژاد (۱۳۷۶) در بررسی اثر مدیریت در وضعیت، گرایش، تولید و ظرفیت مراتع استان سمنان نتیجه گرفتکه طرحهای مرتعداری با وجود تمامی مشکلات موجود از جمله طراحی و اجرای آن تاکنون در بهبود وضعیت، تولید، گرایش، ظرفیت و بهره برداری پایدار از مراتع مؤثر بوده اند و در صورت برطرف شدن مسایل و مشکلات موجود اعم از فنی، اقتصادی و اجتماعی نتایج بهتر و ملموستری را ارائه خواهد داد (۳۷).
رمضانی (۱۳۷۷) با ارزیابی خصوصیسازی مراتع در قالب طرحهای مرتعداری در استان فارس بیان نمود که بهترین حالت مالکیت برای مراتع به نظر مرتعداران واگذاری به صورت قطعی است و در صورت واگذاری قطعی، عملیات اصلاحی در مراتع به نحو بهتری انجام خواهد شد.
کارشناسان امر نیز بهترین حالت مالکیت مراتع را صدور پروانه چرایی میدانند زیرا با مالکیت به صورت پروانه چرایی نظارت دولت بر مراتع بیشتر خواهد شد.
وی بیان نمود در مراتع واگذار شده عملیات اصلاحی انجام نگرفته است که کارشناسان دلیل آن را عدم اجرای تعهدات مجریان دانسته اند، درحالیکه مرتعداران دلیل آنرا مشاع واگذار کردن طرحها میدانند. همچنین وضعیت درآمد دامداران در کوتاهمدت بهبود یافت که علت آن را افزایش سطح زیر کشت علوفه پیش بینی در طرح بوده است (۲۱).
شمسالدینی (۱۳۷۷) در بررسی اقتصادی سرمایه گذاریهای انجام شده در مراتع و تحلیل هزینه به فایده آنها در شهرستان ممسنی استان فارس بیان میدارد که نتایج حاصل از ارزیابی طرحها نشان میدهد که در وضعیت بدون انجام فعالیت دامداری ۹۰% طرحها از لحاظ اقتصادی توجیهناپذیرند. ۳۰% از طرحها دارای نرخ بازده بین ۱۰-۲۰% میباشند که با توجه به نرخ تنزیل در نظر گرفته شده (۲۰%) از لحاظ اقتصادی توجیهپذیر هستند. تعداد ۴۵% از این طرها دارای نرخ بازدهی بین ۲۰-۳۰% میباشند و ۲۵% نیز دارای نرخ بازدهی بین ۴۰-۵۰% میباشند. در نتیجه ۷۰% از طرحهای ارزیابی شده دارای توجیه اقتصادی بوده اند. با توجه به این مطالب میتوان نتیجه گرفت سرمایه گذاری جهت اصلاح مرتع همراه با فعالیت دامداری دارای توجیه اقتصادی میباشند و سودآوری این طرحها در حدی است که میتوان بخش خصوصی را به مشارکت و سرمایهگذاری در این امر ترغیب نمود (۲۸).
طاهری (۱۳۷۷) در مطالعه ای با عنوان تحلیل اقتصادی طرحهای مرتعداری در استان مرکزی به نتایج زیر دست یافت:
- دولت باید نسبت به افزایش آگاهی بهرهبرداران (مرتعداران) و زمینهسازی شرکت آنها در کلاسهای آموزشی و ترویجی اقدام نماید.