بررسی محیطی؛ عبارت است از نظارت، ارزیابی و نشر اطلاعات مربوط به محیطهای داخلی و خارجی سازمان بین کارکنان کلیدی شرکت (هانگر و ویلن،۶۷:۱۳۸۹).
در این زمینۀ تدوین استراتژی مدلهای بسیاری وجود دارد؛ در ادامه به خاطر اهمیت گستردۀ مدل فرد.آر.دیوید به توضیح آن میپردازیم:
۳-۳-۲) الگوی جامع مدیریت استراتژیک دیوید
فرایند مدیریت استراتژیک در چارچوب و الگوی متداول و قابل قبول دیوید به شرح زیر ارائه میگردد. این الگو که در نمودار ۲-۲ نشان داده شده است، شامل سه بخش اصلی زیر میباشد.
نمودار۲-۲- الگوی جامع مدیریت استراتژیک
تعیین مأموریت
بررسی
عوامل خارجی
بررسی
عوامل داخلی
تعیین هدفهای بلندمدت
تدوین، ارزیابی و انتخاب استراتژیها
تعیین هدفهای سالانه و سیاستها
تخصیص منابع
محاسبه و ارزیابی عملکرد
بازخور
تدوین استراتژی
اجرای استراتژی
ارزیابی استراتژیها
مأخذ: دیوید ۱۰۳:۱۳۸۴
الف) تدوین استراتژی
ب) اجرای استراتژی
ج) ارزیابی استراتژی (دیوید، ۱۰۲:۱۳۸۴).
در بررسی عوامل خارجی سعی می شود روندها و رویدادهایی که از کنترل یک شرکت منحصر به فرد خارج است شناسایی شود و مورد ارزیابی قرار گیرد. میتوان عوامل خارجی را به پنج گروه طبقه بندی کرد: ۱)عوامل اقتصادی ۲) عوامل اجتماعی و فرهنگی، بوم شناسی و محیطی ۳) عوامل سیاسی، دولتی و قانونی ۴) عوامل فنآوری و ۵) عوامل رقابتی (دیوید،۲۱۴:۱۳۸۴).
در بررسی عوامل داخلی سعی می شود روندها و رویدادهایی که در کنترل یک شرکت منحصر به فرد است شناسایی شده و مورد ارزیابی قرار گیرد. عوامل داخلی را میتوان به شش گروه طبقه بندی کرد: ۱) مدیریت ۲) بازاریابی ۳) امور مالی/حسابداری ۴) تولید/عملیات ۵) سیستم اطلاعات رایانه و ۶)تحقیق و توسعه (همان،۲۸۳).
ارزیابی محیط خارجی (تجزیه و تحلیل فرصتها و تهدیدها)
محیط خارجی[۵۲] - محیط بیرونی یا خارجی شامل متغیرهایی (فرصتها و تهدیدها) است که خارج از سازمان وجود دارند و از حیطهی کنترل پیوسته مدیریت ارشد سازمان خارج میباشند. این متغیرها، فضا و بافتی را به وجود میآورند که سازمان در آن وجود دارد و فعالیت می کند. این متغیرها ممکن است نیرهای کلان و روندهای موجود محیط اجتماعی یا نیروهایی میباشند که در محیط خاص وظیفه ای سازمان فعال میباشد (دیوید و ویلن، ترجمه اعرابی و رضوانی، ۶۸:۱۳۸۹). استراتژیستها با بهره گرفتن از ماتریس ارزیابی عوامل خارجی، عواملی را که موجب خلق فرصتها و تهدیداتی میشوند، استخراج می کنند.
ارزیابی محیط داخلی (تجزیه و تحلیل نقاط قوت و ضعف سازمان)
محیط داخلی[۵۳]- محیط داخلی یک شرکت شامل متغیرهایی (نقاط قوت و ضعف) است که درون خود سازمان وجود دارد و معمولاً در حیطهی کنترل مستمر و بلند مدت مدیران ارشد قرار دارند. این متغیرها، بافتی را تشکیل می دهند که در آن بافت یا محیط، کار انجام می شود. این متغیرها عبارتند از: ساختار، فرهنگ و منابع شرکت. ماتریس ارزیابی عوامل داخلی، حاصل بررسی استراتژیک عوامل داخلی تاثیرگذار بر تدوین استراتژی میباشد.
مرحله مقایسه
در چارچوب تدوین استراتژیها، مرحله مقایسه دربرگیرنده پنج روش است که در این تحقیق از تکنیکهای
و (۴) استفاده شده است:
ماتریس تهدیدات، فرصتها، نقاط قوت و ضعف
ماتریس ارزیابی موقعیت و اقدام استراتژیک[۵۴]
ماتریس گروه مشاورین بستن (BCG) [۵۵]
ماتریس ارزیابی داخلی و خارجی
ماتریس استراتژی اصلی.
متداولترین این ابزارها، که به دلیل سهولت اجرا و شفافیت فوق العاده به رایجترین شیوه تدوین استراتژی تبدیل شده است، ماتریس قوتها و ضعفها و فرصتها و تهدیدها است که در ادامه مورد بررسی قرار می گیرد.
ماتریس تهدیدات، فرصتها، نقاط قوت و نقاط ضعف
ماتریس SWOT یکی از مناسبترین فنون برنامه ریزی و تجزیه و تحلیل است که امروزه به عنوان ابزاری نوین برای تحلیل عملکردها و وضعیت شکاف، مورد استفاده طراحان و ارزیابان استراتژی قرار میگیرد. این ابزار یکی از روشهای اساسی جهت ایجاد نظم و مناسبات ویژه بین مسائل استراتژیک بوده و از بهترین تکنیکها برای تحلیل و هدایت محیط محسوب می شود. در ماتریس SWOT در هر مرحله دو عامل با هم مقایسه میشوند و هدف این نیست که بهترین استراتژیها را مشخص نمود، بلکه هدف تعیین استراتژی های قابل اجرا میباشد. بنابراین همه استراتژیهایی که در ماتریس تهدیدات، فرصتها، نقاط قوت و نقاط ضعف ارائه می گردند، انتخاب و اجرا نخواهند شد (ازهری،۱۳۹۱).
ماتریس داخلی و خارجی
برای تجزیه و تحلیل همزمان عوامل داخلی و خارجی از ابزاری به نام ماتریس داخلی و خارجی استفاده می شود. این ماتریس برای تعیین موقعیت سازمان/ شرکت یا کسب و کار به کار میرود؛ به عبارت دیگر، یک شرکت می تواند با بهره گرفتن از این ماتریس، تکلیف و ترکیب واحدهای خود را تعیین کند (اعرابی، ۵۶:۱۳۸۵).
مرحله تصمیم گیری
ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی در مرحله تصمیم گیری به بررسی امکانپذیری و پایداری گزینه های استراتژیک در مواجهه با شرایط محیطی و وضع موجود سازمان و در نهایت انتخاب و الویتبندی استراتژیها می پردازد.
۴-۳-۲) برنامه ریزی استراتژیک گردشگری
تدوین و الویت بندی استراتژی های ارتقای گردشگری مقصدهای شهری ...