افزودنی ها
پرکننده ها
پروسه های تولید
تنزل عایقی(گرمایی و…)
و بارهایی که درالکترودها تزریق می شوند.
درخت رطوبتی، با تعریف کردن ضریب گذردهی، و بار فضایی، به عنوان منبع میدان الکتریکی، هر دو باعث افزایش رسانایی الکتریکی عایق کابل خواهند شد و شدت میدان الکتریکی در نقاط معینی از عایق را افزایش می دهند و سبب تسهیل پروسه تولید درخت های الکتریکی و شکست عایقی خواهند شد[۳۲].
فرض می شود که عایق کابل پلیاتیلن با ضریب گذردهی ۲Ɛ، با یک لایه نیمه رسانای داخلی با شعاع خارجی ۱r و پتانسیل ۱V و با لایه خارجی نیمه رسانای با شعاع ۲r و پتانسیل ۲V احاطه شده باشد. فرض می شود که عایق دارای درخت های رطوبتی باشد که از هر دو لایه نیمه رسانای داخلی و خارجی گسترش یافته اند.
دو نوع درخت رطوبتی در نظر گرفته می شود[۳۲]:
درختهای رطوبتی پیوسته، با شکل استوانهای و به طول های ۱la و ۲la
درختهای رطوبتی منفرد، با شکل مخروطی و با طول های ۱ laو ۲la
در اینجا ۱Aو۱S به ترتیب سطح درخت رطوبتی و لایه بار در نظر گرفته شده اند که از لایه نیمه رسانای داخلی گسترش یافته اند و ۲Aو۲S به ترتیب سطح درخت رطوبتی و لایه باری در نظر گرفته شده اند که از لایه نیمه رسانای خارجی گسترش یافته اند[۳۲].
درخت رطوبتی پیوسته
در شرایط درخت رطوبتی پیوسته، از آن جایی که میدان الکتریکی در عایق کابل شعاعی است، یک حوزه D-2درنظر گرفته می شود که D از چندین زیر حوزه تشکیل می شود که با ۱D تا ۵D نشان داده شده که درشکل (۳‑۱۳) قابل مشاهده است[۳۲].
شکل (۳‑۱۳). مدل توزیع درخت رطوبتی پیوسته و بار فضایی در عایق کابل[۳۲]
حوزه ۱D با سطوح استوانه ای به شعاع های ۱r و ۱la +۱r محدود می شود و ضریب گذردهی آن ®1Ɛ®=1Ɛ است وچگالی بار فضایی v1®ρ خواهد داشت.
حوزه ۲D با سطوح به شعاع های ۱la+1r و ۱ls+1r محدود می شود، که ضریب گذردهی ۲®=Ɛ۲Ɛ و چگالی بار فضایی v1®ρ دارد.
حوزه ۳D با سطوح به شعاع های ۱ls+1r و ۲ls-2r با ضریب گذردهی ۲®=Ɛ۳Ɛ و چگالی بار فضایی ۰=۳ρv محدود می شود.
حوزه ۴D با سطوح به شعاع های ۲ls-2r و ۲la-2r با ضریب گذردهی۲®=Ɛ۴Ɛ و چگالی v2®ρ =v4 ®ρ محدود می شود.
حوزه ۵D با سطوح به شعاع های ۲la-2r و ۲r با ضریب گذردهی ®2®=Ɛ۵Ɛ و با چگالی بار فضایی v2®ρ =v5®ρ محدود می شود[۳۲].
فرض می شود که ضریب گذردهیƐ نواحی درختی شده برای درختهای گسترش یافته از لایه نیمه رسانای داخلی به صورت نمایی با r تغییر می کند:
و برای درخت های گسترش یافته از لایه نیمه رسانای خارجی:
ثابت های۲و۱c و ۲و۱d نیز به صورت زیر به دست میآیند:
که۲Ɛ ضریب گذردهی پلی اتیلن بدون درخت و ۳و…و۱.۵n=، ضریب افزایش محلی ضریب گذردهی با وجود درختها است[۳۲].
لایه های بار فضایی به صورت جداگانه درون عایق به صورت زیر در نظر گرفته میشوند:
لایه بار نزدیک نیمه رسانای داخلی(S1)، با طول ۱ls و چگالی حجمی ρv1
لایه بار نزدیک به نیمه رسانای خارجی(۲S)، با ضخامت ۲ls و چگالی حجمی ρv2
به خاطر تغییرات تقریبا سهمیوار غلظت یون در نواحی درختی شده رطوبتی و به خاطر تغییرات چگالی بار فضایی که در نمونه های هموار به دست آمده، فرض می شود که ρv1 با r، در S1 با رابطه ρv1=ρv01.(a1.r2+b1.r+e1) کاهش می یابد، در حالی که ρv2 با r، در S2 با رابطهρv2=ρv02.(a2.r2+b2.r+e2) افزایش مییابد.
ثابت های a1,b1,e1,a2,b2,e2، نیز با مقادیری که داریم تعیین می شوند. مقادیرv01,2ρ از مقادیری که از چگالی متوسط vmρ داریم و با بهره گرفتن از رابطه زیر تعیین می شود[۲۷]:
از آن جایی که در D، میدان الکتریکی تقارن محوری دارد، بیان پتانسیل الکتریکی در پنج زیر حوزه می تواند با انتگرالگیری معادله پواسن به صورت زیر که در مختصات قطبی بیان شده است، حاصل شود[۳۱]:
که vi® مقدار آنالیزی پتانسیل در نقطه به شعاع r از حوزه Di است. با انتگرالگیری از رابطه فوق، بیان آنالیزی از پتانسیل الکتریکی در هر زیر حوزه Di به دست خواهد آمد، انتگرالگیری در شرایطی که تغییرات سهمی وار در چگالی بار فضایی v1,2®ρبا rداریم، نسبتا ساده خواهد بود. با مشتق گیری از vi® ، میتوان میدان الکتریکی را در هر حوزه به صورت زیر به دست آورد:
با حل معادله پواسن( در مختصات استوانه ای) در هر زیر دامنه Di:
پتانسیل vi®، که شامل۱۰ ثابت (۱۰و…و۱)ciمی باشد، به دست خواهد آمد. فرض بر این است که ضریب گذردهی Ɛi® در هر زیر دامنه Diبه صورت زیر باشد:
برای ساده سازی محاسبات، تقریبهای زیر در نظر گرفته میشوند:
برای تخمین ثابت هایci، روابط زیر از شرایط مرزی مورد استفاده قرار می گیرد:
در مرز بین زیر دامنه ها، از پیوستگی پتانسیل و میدان الکتریکی میتوان ۸ معادله در را نتیجه گرفت:
از معادله لاپلاس در مختصات استوانه ای داریم:
که میدان در هر زیر دامنه به صورت زیر به دست خواهد آمد[۳۲]:
درخت رطوبتی منفرد
در این شرایط، یک عایق کابل استوانهای با دو درخت رطوبتی منفرد مطابق شکل (۳‑۱۴) در نظرگرفته شده است.
شکل (۳‑۱۴). مدل توزیع دو درخت رطوبتی منفرد در عایق کابل[۳۲]
حوزه محاسباتی D* به شکل چنبرهای و با محور Oyخواهد بود، و مرزهای آن شامل دو سطح استوانه ای ۱S و ۲ Sبا شعاع ۱ r (متناظر با شعاع خارجی نیمه رسانای داخلی) و۲r (متناظر با شعاع داخلی نیمه رسانای خارجی) و دو صفحه ۳S و ۴ S است. حوزه D* شامل زیر حوزه های *۱ D و *۲D متناظر با درخت های رطوبتی WT1(D1*) و WT2(D2*)است. در ضمن دو درخت رطوبتی قطرهای یکسان (۲Db=1Dbو Df1=Df2) و طول یکسانی دارند. مقادیر میدان الکتریکی E(p) در رژیم الکترواستاتیک با بهره گرفتن از معادلات زیر محاسبه شده است[۳۲]:
که v(p)، v(p)ρ و(p)Ɛ به ترتیب پتانسیل الکتریکی، چگالی بار حجمی و ضریب گذردهی در نقطه p از D* هستند.